Finli(kanatlı) borular, ısı transfer alanını arttırmak için boruların üzerine sarılmış ince kanatlardan oluşmaktadır. Ayrıca endüstride kanatlı boru olarak da adlandırılmaktadır. Kullanım amacına ve ortam şartlarına göre düz borulu veya kanatlı borulu ürün tasarımı yapılabilir. Proses ihtiyacına göre gerekli hesaplamalar sonucunda belirlenen boru çapına, ısı transfer ihtiyacına göre belirli kalınlık, yükseklik ve hatvede sarılmaktadır.
Finli boruların birleşimiyle ihtiyaca göre; serpantin, ekonomizer, radyatör, reküperatör gibi özel ürün gruplarını oluşmaktadır.
G konfigürasyonunda ise kanatçığın, borunun içine sürülen bir oluğa mekanik olarak gömüldüğü ve oluğu kanat tabanı etrafında sıkıca kapanmaya zorlayan rulolar tarafından yerine kilitlendiği, çevresel kanatlı bir boru türüdür.
L/LL/KL kanatlı borular, radyatörler, evaporatörler ve kondanserler gibi hava soğutmalı ısı eşanjörlerinde ve ayrıca endüstriyel proses ısıtma ve soğutma uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.
L kanatçıklı borular, LL (Double L) kanatlı borular, KL kanatlı borular (tırtıllı kanatçıklı borular) (alüminyum kanatlı)Alüminyum kanatçık şeridi veya bakır kanatçık şeridi L şeklinde katlanır ve üzerindeki gerilim etkisi altında taban borusunun dış yüzeyine sıkıca spiral olarak sarılır. Borunun etrafına sarılan fin şeridindeki gerilim, fin ayağının tüp üzerinde kuvvetli bir şekilde durmasını sağlar ve böylece kanadı(fin) sıkıca yerinde tutar.
Serpantinler
Boru çaplarına göre sarılabilecek finli borular için ilgili bilgiler tablodadır.
Spiral(Sarma) Kanatlı SerpantinlerSerpantinde kanatlar boru etrafına basınç(sıkıştırma) ile sarılmaktadır. Serpantin üretimleri G kanatlı serpantinlere benzemektedir. Serpantinde G kanatlı serpantinlerde olduğu gibi iki yüzey arasına yüzey açma ve sıkıştırma işlemi yapılmaz, malzeme kendi direnci ile boruya saplanmaktadır. Serpantinler boyalı, elektro galvanizli ve daldırma galvanizli imali mümkündür.
Pul Dizme serpantinler mükemmel termodinamik özelliklere sahiptir, optimize edilmiş bir şekli olan bir kanatlı borudur. İkili pul dizme serpantinler mükemmel ısı transferine ulaşmamızı sağlamaktadır. Serpantinde dikdörtgen kanatlar yüzey alanı en iyi ısı transferini sağlamak için geliştirilmiştir. Aynı zamanda uygun değer ve kompakt bir tasarıma olanak sağlamaktadır. Bu serpantinde yüksek kapasite transferi ve düşük basınç kayıpları sağlanmaktadır.
Ovalamalı(Kendinden Kanatlı) BorularSerpantinde kanatlar boru çevresine baskı ile içe doğru preslenir. Serpantinde bu sayede boru etrafında kanat oluşumu sağlanmaktadır. Serpantin de kanat ve boru yüzey arası hiç boşluk kalmadığı için mükemmel ısı transferi özellikleri sağlar. Güçlü bir yapı meydana getirir. Serpantinde borular Karbon çeliği, paslanmaz, bakır, alüminyum ve pirinç malzemeden olabilirler.
Oval Borulu SerpantinlerBorular özel kalıplar ile oval haline getirildikten sonra yine özel kalıplarda istenilen ölçülerde dizilirler ve sıvama işlemi yapılır bu serpantin yapısının en önemli özelliği hava tarafında düşük basınç kayıpları istenildiğinde tercih edilmesidir.
KULLANIM ALANLARI
- Buhar, Kızgın Yağ ve Sıcak Su Radyatörü,
- Tekstil Kurutma Makinaları,
- Gıda ve İlaç Sanayinde Kurutma Radyatörü,
- Çay ve Tütün Kurutma Radyatörü,
- Ekonomizerler,
- Hava Perdeleri,
- Klima Santralleri,
- Atık Yakma Tesisleri,
- Rüzgar Tünelleri
Finli borularımızda kullandığımız boru ve fin malzemeleri,
- Karbon Çelik Boru - Karbon Çelik Kanatlı Serpantinler
- Bakır Boru – Bakır Kanatlı Serpantinler
- Bakır Boru – Karbon Çelik Kanatlı Serpantinler
- Pirinç Boru – Bakır Kanatlı Serpantinler
- Paslanmaz Boru - Paslanmaz Kanatlı Serpantinler
- Alaşımlı Boru - Bakır Kanatlı Serpantinler
- Elektro galvaniz kaplamalı serpantinler
- Sıcak daldırma galvaniz kaplamalı serpantinler
- Bakır Boru – Alüminyum Kanat Sıkı Geçme Serpantin
- Pirinç Boru – Alüminyum Kanat Sıkı Geçme Serpantin
- Paslanmaz Boru – Alüminyum Kanat Sıkı Geçme Serpantin
- Karbon Çelik Boru – Alüminyum Kanat Sıkı Geçme Serpantin
Ürünlerimizde genellikle,
- Hava
- Su
- Kızgın Yağ
- Buhar
- Yağ
- Kızgın Su
- Baca Gazı
- Deniz Suyu
- Kızgın Su
- Kimyasal İçerikli Sıvılar
- Atık Gazlar
gibi akışkanlar kullanılmaktadır.
This post is also available in: English (İngilizce)